DIA RELA MEMPERTAHANKAN NYAWA DEMI MEMPERJUANGKAN HAK KEMERDEKAAN SEBUAH NEGARA YANG TERBELENGGU OLEH RANTAI PENJAJAH... JUSTERU ITU NAMA MAT INDERA SEWAJARNYA DIABADIKAN SEBAGAI PEJUANG DAN BUKAN PETUALANG... PETITKAN DARI BUKU PENGUKIR NAMA JOHOR DT... TERBITAN YAYASAN WARISAN JOHOR (YWJ)

SAHABAT

.

.

.

.

.

.

.

.

Terkini

get this widget here

Sabtu, 2 Jun 2012

BEKAS MUFTI PERLIS DR MOHD ASRI ZAINAL ABIDIN KATA NIZAR JAMALUDDIN TAK SALAH !Dalam kesebokan pencacahi Umno mencari bahan yang boleh dijadikan penyambung nyawa umno yang sedang boleh dikatakan nazak iaitu nyawa-nyawa ikan atau nak macam orangg yang nak mati... kah kah kah... maka umpama tiada kesudahan pemimpin umno dan barua-barua umno mengkritik Datuk Seri Nizar Jamaluddin atas pandangan beliau berkenaan Bidaan Nombor WWW 1 yang dimenangi oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor Darul Ta'zim dengan harga RM520 ribu.

Walaupun beliau telah memohon maaf kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor berkenaan pandangan beliau itu didalam twitter beliau... tapi nampak gayanya ia macam tak berkesudahan sehinggakan laporan Polis dibuat dan sekarang ini siasatan sedang dijalankan oleh pihak Polis keatas tulisan Datuk seri Nizar... syabas kepada Pihak Polis kerana sungguh pantas Jabatan Polis menjalankan siasatan... dan cara sebegini seharusnya dilakukan keatas setiap laporan yang diterima... tanpa mengira ianya datang dari pihak mana.

Tapi hari ini satu tulisan telah dibuat oleh bekas Mufti Negeri Perlis Indera Kayangan berkenaan Isu tersebut... dan dalam tulis beliau itu jelas tiada kesalahan apa pun yang dilakukan oleh Datuk Seri Nizar walaupun beliau tidak mengatakan nya secara terang... dan rasa juga kalau hendak dikatakan menghina tulisan beliau juga boleh dianggap menghina kerana cuba memberi tahu yang Datuk Seri Nizar tidak melakukan apa-apa kesalahan diatas pandagan beliau berkenaan Bidaan yang berharga RM520 ribu itu.
PROF MADYA DATUK DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN bekas mufti Perlis

Beliau menulis : Antara ratu dan rakyat

Sambutan Diamond Jubilee sempena 60 tahun pemerintahan Queen Elizabeth II yang menaiki tahta sejak 1952 akan berlangsung UK beberapa hari lagi... dikatakan beberapa negara yang masih mendaulatkan monarki British itu seperti Australia, Kanada, New Zealand dan lain-lain akan turut menyambutnya.

Di UK, sambutan kelihatan agak besar. Masih nampak perasaan sayang rakyat pada ratu... Saya sendiri merasakan, jika saya rakyat British yang asal, tentu saya juga akan berbangga dengan sumbangan yang pernah diberikan oleh keluarga diraja British itu... di samping pelbagai sudut yang dikritik, British pernah menjadi empayar yang begitu hebat dan luas sehingga disebut "the Sun never sets on the British empire".

Sebahagian kekayaan dan kemakmuran yang dirasai oleh rakyat British hari ini hasil usaha ‘penjajahan' yang dilakukan oleh keluarga diraja British, sama ada secara langsung ataupun tidak... di sudut itu, keluarga diraja British memang menyumbang untuk negaranya. Ia bukan keluarga diraja yang hanya menghisap hasil rakyat dan meminta mereka disanjung tanpa satu catatan sejarah yang boleh dibanggakan.

Mereka menjajah, ya! Itu suatu yang negatif bagi kita yang dijajah. Namun, untuk negaranya mereka telah membawa kekayaan pulang hasil ‘perahan' negara lain. Maka, keluarga diraja British adalah keluarga yang berjasa dan mencatatkan sejarah... sekalipun sebagai penjajah mereka bukan keluarga diraja yang menjemput penjajah sehingga sanggup menyerah tanah dan rakyat untuk kepentingan diri, tetapi mereka menakluki negara lain dan membawa hasilnya ke Britain kembali.

Pun begitu sambutan Diamond Jubilee yang akan berlangsung itu tidak sunyi dari kritikan. Akhbar dan orang ramai ada yang memprotes sambutan tersebut sebagai membazir wang negara dalam keadaan ekonomi Eropah yang tidak stabil sekarang... ada yang membuat undian pendapat apakah sambutan itu membazir ataupun tidak. Ada pula yang mengira kos kerugian cuti disebabkan sambutan tersebut.

Hasrat Queen untuk mendapat hadiah sebuah kapal persiaran daripada kerajaan sempena Jubilee ini pun telah ditolak apabila tinjauan menunjukkan 64 peratus rakyat tidak bersetuju... demikian ramai juga yang mengkritik sambutan Jubilee ini disebabkan antara jemputan Queen ialah raja-raja yang dianggap tidak demokratik dan zalim dari pelbagai negara. Kritikan ditujukan kepada Queen sebagai tidak sensitif dengan isu kemanusiaan.

Apapun, kami di sini akan dapat cuti. Segala kritikan dan sokongan kepada Queen adalah asam garam kehidupan mereka di sini yang menghormati hak rakyat dalam bersuara. Setuju ataupun tidak satu hal... namun memberikan ruang rakyat bersuara adalah tanda pemerintah yang demokratik dan menghormati rakyat. Rakyat tidak dianggap derhaka hanya dengan memberikan pendapat yang berbeza.

Hanya kelompok ‘jakun' yang cuba hidup dalam dalam kalangan manusia berakal sahaja yang menganggap memberi pendapat itu satu jenayah, sekalipun ia tidak diikuti dengan aktiviti yang mengancam dan merosakkan keselamatan rakyat... ya, sudah pasti ada peraturan dan adabnya dalam setiap perkara. Namun hak bersuara tidak boleh dinafikan. Kita patut ‘tabik' kepada monarki British di ‘sudut itu'. Mungkin perkembangan politik British juga tidak memberikan mereka pilihan melainkan demikian.

Saya rasa itulah salah satu sebab monarki British itu masih disayangi dan rakyat merasakan mereka patut terus berada di situ... Saya terlambat ikuti perkembangan isu di Malaysia. Saya dimaklumkan bahawa ada isu tentang istana tertentu membida nombor kereta sehingga lebih RM 500,000... Saya juga dimaklumkan bahawa ada yang telah kritik isu ini... Saya tidak tahu pendetilan isu tersebut... Saya tidak tahu siapa yang patut dipersoalkan.

Cuma, apabila ada yang bertanya dalam Twitter, saya jawab secara umum bahawa ‘JIKA' golongan istana tidak boleh dipertikaikan bererti rakyat telah mempertuhankan mereka... ini kerana hanya Tuhan sahaja yang tidak boleh dipertikaikan oleh manusia. Saya tweet hal itu secara umum tanpa ditujukan khusus kepada sesiapa... ada yang cuba menjadikan tweet itu khusus kepada isu berkenaan. Sebenarnya tidak... ada pula yang menyunting rakaman ucapan saya dalam isu lain yang dah lama semasa saya masih di Malaysia, lalu dikaitkan dengan isu berkenaan.

Itu pun tidak betul. Saya tidak tujukan kepada peribadi, tetapi kaedah yang umum. Saya juga setuju, menegur pemerintah ataupun raja dalam isu peribadi memerlukan bahasa yang sesuai dan berkesan. Kritikan hendak membina (constructive criticism)... namun hak menegur tetap ada... Saya mungkin tidak bersetuju dengan isi sesuatu kritikan... bahkan saya mungkin menentang pengkritik itu sendiri dalam isu-isu yang lain... namun saya berpegang bahawa seseorang rakyat itu selagi dia menggunakan bahasa yang wajar dan hujah yang betul, tidak wajar untuk dia dihukum kerana mengkritik.

Mana-mana pihak yang menghalang orang mengkritik golongan bangsawan sekalipun dengan bahasa yang betul, adalah golongan feudal yang tidak wajar menguasai politik masa kini... adakah sesiapa dalam kalangan pemerintah kita yang lebih mulia, hebat dan gagah dari Saidina ‘Umar bin al-Khattab? Beliau pernah ditegur, namun beliau tidak menghukum pengkritiknya... Khalifah Umar bin al-Khattab suatu hari pernah membahagi-bahagikan kepada rakyatnya pakaian lalu beliau naik ke atas mimbar dan berkata:  

"Wahai manusia dengarlah!"... tiba-tiba bangun Salman al-Farisi berkata "Kami tidak mahu dengar."... lantas Umar bertanya "Kenapa wahai Salman?"... Jawabnya "Engkau berikan kami semua seorang sehelai, sedangkan engkau memakai dua helai... "Kata Umar"Jangan tergesa-gesa wahai Salman"... lalu Umar memanggil anaknya Abd Allah... Kata Umar "Aku menyerumu dengan nama Allah, bukankah pakaian yang aku pakai ini adalah peruntukanmu yang engkau berikan padaku."

Jawab anaknya "Ya! Maka kata Salman: "Sekarang kami akan dengar"... (Ibn Qutaibah, ‘Uyun al-Akhbar, 1/55)... tiada hukuman pun, sedangkan itu ‘Umar bin al-Khattab'... apakah kita merasakan bahawa ada pihak yang lebih mulia dari Nabi SAW dan para al-khulafa ar-Rasyidin... Nabi SAW sendiri pernah dipersoalkan beberapa tindakan baginda seperti tentang isi perjanjian Hudaibiah yang baginda meterai...Baginda tidak menghukum pengkritik... sedangkan baginda seorang nabi. Siapakah yang merasakan lebih mulia dari baginda?

Ulama mestilah bersikap seperti tokoh ilmuan agung mazhab al-Shafie iaitu al-Imam al-Nawawi (meninggal 676H). Saya telah petik kisah beliau dalam artikel saya semasa saya masih menjadi mufti Perlis.

Saya ketika itu mengkritik kenaikan harga barang... artikel itu disiarkan oleh akhbar Mingguan Meloyakan. Saya petik kisah al-Imam al-Nawawi r.h (631-676H) yang diminta oleh raja pada zamannya al-Malik al-Zahir untuk memberikan fatwa bagi mengharuskan raja mengambil harta rakyat untuk digunakan memerangi musuh yang mengancam negara iaitu tentera Tatar... tujuan itu pada zahirnya baik kerana mempertahankan negara dari ancaman musuh. Harta itu pun hendak digunakan untuk keperluan jihad. Namun ramai ulama yang telah dibunuh ketika itu kerana enggan mengeluarkan fatwa berkenaan.

Al-Nawawi juga enggan menulis surat sokongan terhadap tindakan Raja Zahir itu sekalipun beliau tahu pengambilan harta itu untuk kepentingan negara juga... apabila Raja bertanya kepada beliau mengapa beliau enggan menyokong? Beliau menjawab... "Setahu saya engkau dahulunya seorang hamba, tidak mempunyai harta. Kemudian Allah memberikan kurniaan kepadamu lalu diangkat engkau menjadi seorang raja. Aku dengar engkau memiliki seribu hamba lelaki yang setiap mereka memiliki tali pinggang daripada emas".

"Engkau juga ada memiliki dua ratus hamba perempuan, dan setiap mereka memiliki seberkas perhiasan. Jika engkau belanjakan itu semua, sehingga hamba-hamba lelakimu hanya memakai tali pinggang kain, dan hamba-hamba perempuanmu hanya memakai baju tanpa perhiasan, juga Baitul Mal sudah tiada simpanan wang, harta dan tanah lagi, maka aku akan fatwakan untukmu keharusan mengambil harta rakyat itu.

"Sesungguhnya yang menolong jihad dan selainnya ialah penyerahan diri kepada Allah dan mengikut jalan Nabi-Nya SAW. (lihat: ‘Abd al-Ghani al-Daqar, al-Imam al-Nawawi, 144-145, Damsyik: Dar al-Qalam).

Inilah tokoh Mazhab al-Shafi'i yang sangat hebat dari segi ilmu dan akhlak. Di Malaysia, ada yang fanatik mazhab. Pantang dengar orang tidak berpegang dengan mazhab Shafie yang "dia faham", terus hendak diadukan kepada sultan dan Raja... Malang sekali sikap dan budi tokoh-tokoh mazhab itu tidak diteladani... kita tidak meminta pemerintah supaya jadi seperti ‘Umar bin ‘Abd al-‘Aziz... Kita minta jangan buat sesuatu yang menimbul persoalan dan kegelisahan rakyat.

Kita ingin sayangkan pemerintah kita dengan ikhlas. Pihak istana akan lebih dihormati dan disayangi jika mereka mengikut perkembangan dan perasaan rakyat... hari ini dunia terbuka... memaksa orang suka hanya membakar rasa kebencian... namun akhlak yang baik, teladan yang bagus dan kehidupan yang jujur akan menjadikan sesebuah institusi itu bertambah dekat di hati dan jiwa rakyat. sumber klik sini


hemmmmm..... di malaysia ni raja dan sultan dirosakkan oleh perangai pemimpin umno yang mengampu tak bertempat... mungkin ini kerana umno adalah anak kelahiran inggeris penjajah tetapi dilahirkan secara haram... kah kah kah... umngok perkasam jati... betul-betul meloyakan heeeee... A B U.

1 ulasan:

 1. perhimpunan rakyat menyokong sultan dlm isu www1 adala anjuran umno yg mengampu bila ada kesempatan.

  sultan2 kena ingat dikala ade kepentningan politik utk menghentam PR umno sanggup jilat ponggong saifool utk menang..apatah lagi utk bermuka2 taat kepada raja.

  tapi bila umno tersepit dgn konflik dgn raja2 nnti ketika itu siaplah raja2.

  sultan johor sepatutnya ingat bagaimana dgn alasan insiden kematian caddie golf yg melibatkan kerabat johor lah maka umno menghina semua institusi raja hingga mengurangkan kuasa raja.

  hari ini umno boleh tulis sepanduk JANGAN HINA RAJA KAMI. esok lusa umno yg sama juga akan bawa sepanduk KAMI TAK MAU KAMU NATANG

  BalasPadam

Lu orang boleh tulis apa yang Lu orang rasa nak tulis... tetapi semestinya apa yang Lu orang tulis tu Lu orang lah yang bertanggongjawap... gua tulis gua yang tanggong tak kan Lu orang tulis gua pulak nak tanggong... itu tak adil nama nya beb... kah kah kah....