DIA RELA MEMPERTAHANKAN NYAWA DEMI MEMPERJUANGKAN HAK KEMERDEKAAN SEBUAH NEGARA YANG TERBELENGGU OLEH RANTAI PENJAJAH... JUSTERU ITU NAMA MAT INDERA SEWAJARNYA DIABADIKAN SEBAGAI PEJUANG DAN BUKAN PETUALANG... PETITKAN DARI BUKU PENGUKIR NAMA JOHOR DT... TERBITAN YAYASAN WARISAN JOHOR (YWJ)

SAHABAT

.

.

.

.

.

.

.

.

Terkini

get this widget here

Selasa, 14 Februari 2012

WOI... NENEK HAJAH ROSMAH KATA HANGPA SEMUA CEMBURU DAN DENGKI KAT DIA, KERANA SUKA BERBAKTI PADA RAKYAT... KAH KAH KAH !!!

Dengan mengatakan bahawa pengkritik diri nya adalah orang yang kecewa dan cemburu dengan kejayaan beliau dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat Persuratan daripada Universiti Curtin, Australia... ini berikutan banyak pihak yang mempertikaikan anugerah tersebut yang dirasakan tudak sesuai atau tersalah individu oleh sebahagian rakyat Malaysia... kah kah kah !.

Namun begitu nenek yang berumur 60 tahun ni tetap mempertahankan anugerah tersebut yang bagi beliau  adalah sebagai mengiktiraf daya usahanya dalam pembangunan pendidikan terutama pendidikan kanak-kanak menerusi program Permata Negara... dan mengagaggap yang mengkritik beliau telah mencipta budaya yang tidak sihat yang tidak memberi manfaat kepada Malaysia dengan isu remeh temeh... kah kah kah !.

SEKADAR HIASAN
Menurut beliau ketika di tanya mengenai kriteria yang digunakan oleh Universiti Curtin yang memilih beliau bagi anugerah itu... dengan jawapan yang lawak gila... beliau berkata "Saya tidak tahu... apa kriterianya... Saya tidak tahu... berita saya diberi anugerah itu sesuatu yang mengejutkan... tetapi saya diberitahu bahawa naib canselor universiti itu yang pihak universiti sedang mencari seorang wanita yang mempunyai citi-ciri kepimpinan... melakukan kebajikan dan kerja sosial dan juga program yang memberi manfaat kepada negara". kah kah kah !.

"Saya tidak faham mengapa awak mempersoalkanya.... adakah awak mempersoalkan Curtin University atau mempersoalkan saya? Curtin University yang memutuskan untuk memberi anugerah kepada saya... kalau begitu... awak soal la mereka bukan saya"... kah kah kah... kalau disambung ayat tersebut "sebab saya akan terima apa yang diberi.... dan kalau tak beri pun saya akan minta sebab saya ni suka yang glamor"... kah kah kah !.

Sebelum mengakhiri sidang akhbar tersebut Nenek Datin Rosmah Mansur berkata yang boleh dikatakan lawak juga, katanya "Pada saya... saya rasa orang luar negara luar tak ada isu dengan diri saya atau Perdana Menteri... Tetapi orang tempatan ini terlampau banyak isu... dan saya rasa kita seharusnya memberi fokus kepada perkembangan negara... seperti macam mana kita boleh bangunkan negara... dari kita mengata antara satu sama lain". kah kah kah !.

Nenek oh nenek... memang lah orang luar tak kata apa-apa kat nenek... sebab orang luar peduli apa... sebab nenek kan perabaih duit mereka... nenek siap bagi depa duit lagi dengan membeli belah di negara mereka... kah kah kah !!!... yang nenek perabaih ialah duit anak cucu cicit kat Negara nenek... pasai tu cucu cicit ni bising... sebab duit tu bukan pusaka yang bapak nenek tinggalkan... kah kah kah !.


hemmmmm..... teringat sebuah lagu rakyat yang selalu nenek-nenek nyanyikan untuk menghiburkan cucu mereka.... "nenek-nenek sibongkok tiga... siang tidur malam berjaga... mencari cucu dimana ada... nenek ku kahwin dengan anak raja"... tapi untuk nenek seorang ni lagu ialah... "nenek-nenek  tak bongkok tiga siang tak tidur malam berjaga... membiarkan cucu tak kira apa... nenek ku teringin jadi maharaja" kah kah kah ! umno perkasam jati betul-betul meloyakan heeeee.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Lu orang boleh tulis apa yang Lu orang rasa nak tulis... tetapi semestinya apa yang Lu orang tulis tu Lu orang lah yang bertanggongjawap... gua tulis gua yang tanggong tak kan Lu orang tulis gua pulak nak tanggong... itu tak adil nama nya beb... kah kah kah....