DIA RELA MEMPERTAHANKAN NYAWA DEMI MEMPERJUANGKAN HAK KEMERDEKAAN SEBUAH NEGARA YANG TERBELENGGU OLEH RANTAI PENJAJAH... JUSTERU ITU NAMA MAT INDERA SEWAJARNYA DIABADIKAN SEBAGAI PEJUANG DAN BUKAN PETUALANG... PETITKAN DARI BUKU PENGUKIR NAMA JOHOR DT... TERBITAN YAYASAN WARISAN JOHOR (YWJ)

SAHABAT

.

.

.

.

.

.

.

.

Terkini

get this widget here

Isnin, 30 Januari 2012

LEBUH RAYA BANTING-TAIPING SATU KM RM22.3 JUTA DENGAN KONSESI 60THN... JALAN YANG SAMA DI INDIA SATU KM RM10 JUTA, UNTUNG MAHA-FIRAUN KATA KM LIM GUAN ENG !

Satu lagi Lebuh Raya akan dibina iaitu Lebuh Raya Banting-Taiping menurut Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng... dan hari ini beliau menuntut pentadbiran Najib menjelaskan konsesi selama 60 tahun berjumlah RM7.07 bilion yang dianugerahkan kepada Kumpulan Europlus Bhd (Europlus) untuk pembinaan lebuhraya.

Sebelum itu Europlus mengumumkan telah menerima surat kelulusan untuk membina lebuhraya 316km daripada Unit Kerjasama Awam Swasta Jabatan Perdana Menteri... Syarikat berkenaan mengumumkan mereka telah memperoleh pinjaman mudah RM2.24 bilion bagi projek pembinaan Lebuhraya Banting-Taiping sepanjang 316km yang melibatkan subsidi faedah 3 peratus untuk 22 tahun dan geran sebanyak RM980 juta untuk pengambilan tanah adalah selaras dengan kepentingan awam.

Setiausaha Agung DAP itu menjelaskan "pihaknya berasa curiga, dan apakah rasionalnya kerana kedua-dua subsidi ini berjumlah RM4 bilion jika prinsipal pinjaman adalah RM6 bilion... apakah keperluan kerajaan membayar RM980 juta untuk pengambilan tanah sedangkan ini projek swasta... bagaimanakah Kerajaan boleh memberi tempoh konsesi selama 60 tahun... iaitu yang terpanjang dalam sejarah Malaysia dan kedua hanya kepada perjanjian pembekalan air selama 100 tahun kepada Singapura yang telah dimeterai pada tahun 1960an".

"Kita mahu menuntut kerajaan memberi penjelasan... mengapa Europlus dipilih sedangkan mereka tidak mempunyai rekod prestasi yang terbukti dalam bina-kendali-pindah (BOT) sektor lebuhraya dan pemilik utamanya mempunyai sejarah permasalahan dalam projek perumahan... dan kos lebuhraya 316km ini yang berjumlah RM7.07 bilion atau RM22.3 juta setiap km adalah dua kali ganda kos pembinaan lebuhraya yang sama di India dengan kos RM10 juta setiap km".

"Konsesi 60 tahun yang dianugerahkan oleh Jabatan Perdana Menteri ini bermakna bahawa beberapa generasi rakyat Malaysia akan terpaksa membayar tol dari generasi saya hingga ke cucu-cicit saya, ini langsung tidak boleh diterima kerana tempoh konsesi yang begitu lama ini hanya menguntungkan segelintir kroni syarikat pengendali tol yang akan mengaut keuntungan maha-Firaun manakala yang ruginya 28 juta rakyat Malaysia",

Tambah nya lagi "rakyat Malaysia tidak boleh menerima lagi satu skandal umpama Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS)... di mana pengendali tol diberi tempoh konsesi 50 tahun sehingga 2038 walaupun mereka sudah mengaut keuntungan berkali-kali ganda lebih daripada pelaburan asal... kos pembinaan PLUS adalah RM6 bilion dan setakat 31 Disember 2010... pengendali tol itu sudah pun menerima RM24.3 bilion... iaitu keuntungan sebanyak RM18.3 bilion... Kenapa pengendali PLUS dibenarkan mengutip tol sehingga 2038 serta menaikkan kadar tol apabila mereka sudah mengaut keuntungan yang maha-Firaun, iaitu RM18.3 bilion ataupun 3 kali ganda kos pembinaan".

"Cukup-cukuplah... Kerana itulah PR menekankan pemansuhan tol PLUS... adakah konsesi lebuhraya RM7.07 kepada Europlus ini permulaan lagi satu skandal.... Rakyat Malaysia tidak mahu pengulangan skandal PLUS... jika konsesi tol terbaru ini adalah alternatif kepada Lebuhraya Utara-Selatan yang sesak... kenapa berhenti di Taiping Kenapa konsesi Europlus tidak dilanjutkan kepada Pulau Pinang yang mengalami kesesakan yang lebih teruk... Ini tidak adil untuk rakyat Pulau Pinang dan juga Kedah ".


hemmmmm..... lagi lambat pru 13 lagi banyak lah pendedahan dari pemimpin pakatan rakyat... jangan ingat bila lambat pru 13 umno/bn ada untung.... cuma masaalah nya sekarang ini buat pru 13 cepat pun masalah... buat lambat  pun masalah.... lebih baik umno/bn buat pru 13 lambat... dapat lagi lah merasa jadi kerajaan... nasib untung umno/bn belum dapat dipastikan  selepas pru 13  kah kah kah !!!  umno-perkasam betul-betul meloyakan  heeeeee.......

1 ulasan:

  1. bodoh mana boleh sama malaysia dgn india.harga material pun x sama,gaji engineer tak sampai seribu

    BalasPadam

Lu orang boleh tulis apa yang Lu orang rasa nak tulis... tetapi semestinya apa yang Lu orang tulis tu Lu orang lah yang bertanggongjawap... gua tulis gua yang tanggong tak kan Lu orang tulis gua pulak nak tanggong... itu tak adil nama nya beb... kah kah kah....